eläinfysioterapia
Eläinfysioterapia on kuten myös ihmisten fysioterapia, mutta tutkittua tietoa on vähemmän. Eläinfysioterapialla pyritään tukemaan eläimen toimintakykyä ja liikkumista. Omistajan haastattelun, eläimen havainnoinnin ja tutkimisen avulla saadaan asetettua fysioterapian tavoitteet. Tavoitteiden ja yksilön ominaisuuksien pohjalta valitaan fysioterapiamenetelmät, joita on useita:
Manuaaliset hoidot, kuten hieronta, faskiakäsittely ja mobilisointi.
Fysikaaliset hoidot, kuten laser-, tens-, lämpö- ja kylmähoito.
Akupunktio.
Terapeuttinen harjoittelu kehittäen esimerkiksi asentotuntoa, lihasvoimaa tai koordinaatiota.
Omistajan ohjaus ja neuvonta.
-
Manuaalinen käsittely pitää sisällään monia eri käsin tehtäviä tekniikoita. Itse teen hierontaa, nivelten ja nikamien kevyttä mobilisointia, venyttelyä ja erityisenä kiinnostuksen kohteenani on faskiamanipulaatio. Mobilisoinnilla tarkoitetaan nivelten passiivista liikuttamista niiden normaaleilla liikeradoilla ilman voimaimpulssia (manipulaatio). Mobilisaation kuten muunkin manuaalisen käsittelyn tavoitteena on normaalien liikelaajuuksien palauttaminen ja kivun lievitys. Faskiamanipulaatiolla ja hieronnalla on tavoitteena näiden lisäksi parempi kehonhallinta ja lihasaktivaatio.
-
MyFascia faskiamanipulaatiossa koiran kehoa tarkastellaan laajan tieteellisen tutkimusnäytön perusteella määriteltyjen kalvolinjojen ja niiden muodostaman verkoston häiriöherkimpien pisteiden kautta. Faskiamanipulaation tavoitteena on kehon kalvorakenteen eli faskiaalisen toiminnan palauttaminen häiriöttömään tilaan. Hoidossa käsitellään pisteitä, jotka voivat olla hyvinkin arkoja, mutta pahin tuntemus menee hyvin nopeasti ohi.
Hoidon jälkeen hoidetut kohdat voivat olla arkoja, mutta paranevat muutaman päivän kuluessa. Faskiat sisältävät runsaasti hermotusta ja toimivat tärkeänä aistielimenä. Ne kulkevat koko kehon läpi ihon, lihasten ympäri ja sisällä, jänteiden ja luiden ympärillä. Myös sisäelinten ympärillä on faskiaa. Osassa paikoissa kehoa faskiat ovat muita paksumpia, kuten alaselässä. Niiden hoidontarve voi ilmetä eläimessä lukuisin tavoin: kipuna, aristuksena, jäykkyytenä, koordinaatiovaikeuksina, epäpuhtaana liikkeenä, vähentyneenä lihasaktivaationa, rajoittuneina liikelaajuuksina, aineenvaihdunnan häiriöinä ja passiivisena tai ärtyneenä mielialana.
-
Fysioterapiaan tulemiseen ei tarvitse olla mitään erityistä syytä. Täysin terveen koiran kanssa voi olla myös hyvä käydä ammattilaisella arviossa, sillä koirat ovan mestareita kompensoimaan ja piilottamaan oireitaan. Oireettomatkin eläimet usein hyötyvät kehon huollosta, kuten me ihmisetkin.
Yleisimmät eläinfysioterapiaan hakeutumisen syyt ovat erilaiset liikkumisen epäpuhtaudet, suorituskyvyn alentuminen, tuki- ja liikuntaelimistön vauriot ja niistä johtuvat kiputilat, sekä operaatioiden jälkeinen kuntoutus. Sairaan ja kivuliaan eläimen fysioterapiasta päättää aina eläinlääkäri. Kivun hoidossa toimin vastuullisesti ja eettisesti huolehtien eläinlääkärin kanssa tehdystä yhteistyöstä koiran hoitoa koskien. Eli jos koirasi ontuu, on hyvä käydä ensin eläinlääkärissä. Keskustelethan lääkärin kanssa fysioterapian aloituksesta myös mikäli eläimellä on kipulääkitys käytössä.
-
Fysioterapiassa käytettävät menetelmät vaikuttavat koiran kehoon ja saattavat lisätä levon tarvetta. Käytetyistä fysioterapiamenetelmistä riippuen eläin saattaa jopa tuntua kipeämmältä tai väsyneeltä seuraavan 24h aikana, joten pidemmät lenkit, toisten eläinten kanssa riehuminen ja harjoitukset on syytä jättää väliin. Rauhallinen ulkoilu on suotavaa myös fysioterapian jälkeisen levon aikana.